Cum sa conduci o masina cu cutie de viteze automata – 5 sfaturi esentiale

Cum sa conduci o masina cu cutie de viteze automata – 5 sfaturi esentiale

30 Dec. 2022

Te-ai gandit sa mergi intr-o vacanta cu o masina de inchiriat automata? Daca pana acum nu ai mai condus astfel de masini, nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca sunt mai usor de condus decat cele cu cutie de viteze manuala. Iata 5 sfaturi care te vor ajuta sa te obisnuiesti repede cu acest tip de cutie de viteze.

1. Uita de pedala de ambreiaj

Si automatele au viteze, insa masina se ocupa de schimbare lor, in majoritatea timpului. De aceea nu exista pedala de ambreiaj, doar frana si acceleratie.

In perioada de acomodare trebuie sa fi foarte atenta sa nu apesi frana si accleratia in acelas timp. Poate ti se pare imposibil sa faci acest lucru, insa instictul iti spune sa calci ambreiajul si dupa acceleratia. Doar ca masinile automate nu au ambreiaj si este foarte posibil sa calci frana. Multi soferi isi tin piciorul stang cat de mult pot sub scaun in perioada de acomodare pentru a evita astfle de mici incidente.

2. Atentie la schimbatorul de viteze

Nici bine nu ai reglat scaunul si vrei sa pornesti masina, dar nu este cea mai inteleapta decizie. Chiar daca conduci o masina de inchiriat, primul lucuru pe care trebuie sa il faci dupa ce ai reglat scaunul si oglinzile este sa te obinuiesti cu schimbatorul de viteze. In mers nu il vei folosi, doar la parcare, mersulul cu spatele si pornire. Un schimbator automat are 4 trepte:

P- Parcare

Cand vrei sa parchezi masina, pui schimbatorul in modul P dupa care opresti motorul. Cand pornesti masina trebuie sa te asiguri ca schimbatorul este in modul P.

R – Marsarier

Cu motorul pornit, introduci schimbatorul in modul R si incepi mersul cu spatele.

N – Neutru

Atunci cand astepti si vrei sa ai motorul pornit. Introducerea schimbatorului in modul N trebuie actionata si cu frana de mana sau de picior, altfel in plan inclinata masina va incepe sa se deplaseze.

D – Condus

Este treapta in care trebuie introdus shimbatorul de viteze atunci cand vrei sa mergi inainte. De aici masina va schimba automat vitezele.

3. Mersul incet automat

Masinile cu cutie de viteze automate merg incet in fata sau un spate in fuctie de modul in care este schimbatorul de viteze. De exemplu daca asteptati in coloana in modul D trebuie sa tineti piciorul pe frana, altfel masina va incepe sa se deplaseze usor in fata.

4. Exercitiu

Inainte de a pleca la drum, cel mai bine este sa exersezi putin modul in care functioneaza cutia de viteze automata.

5. Asteptarile

Este o certitudine fatul ca masinile automate sunt mai usor de condus. Nu este nevoie sa te gandesti in ce viteza esti sau in ce viteza trebuie sa schimbi.

Mersul incet al masinilor automate te poate ajuta foarte mult atunci cand doresti sa parchezi.

Daca doresti sa inchiriezi o masina automata sau una manuala poti consulta float auto BDV.
       
Rezerva-ti
acum masina preferata pentru a obtine un pret cat mai bun.
Rezerva-ti
acum masina preferata pentru a obtine un pret cat mai bun.
Campanie supusa unor termeni si conditii